kasia.nma

kasia.nma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Drożdżowe rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, puszyste rogaliki. Zawsze się udają a jeszcze szybciej zjadają. Nadzienie można dowolnie komponować. Najlepsze są z konfiturą i nutellą. Polecam!

Drożdżowe rogaliki

Składniki:

Drożdżowe rogaliki

ciasto drożdżowe

nadzienie

  • wg uznania:marmolada,konfitura,nutella,ser na co mamy tylko ochotę

Sposób przygotowania:

Drożdżowe rogaliki
1. Zaczyn: Mleko podgrzewamy przelewamy do miski dodajemy drożdże,3 łyżki cukru i 1 szklankę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Na stolnicy wysypujemy resztę składników i dolewamy małymi porcjami zaczyn cały czas zagniatając.

3. Gdy ciasto mamy dokładnie zagniecione,odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Rwiemy małe kawałki ciasta, formujemy kulkę,którą rozwałkowujemy, następnie przekrawamy na w poprzek tak aby powstały nam trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszego końca do węższego.

5. Gotowe rogaliki układamy na blasze i smarujemy rozmąconym białkiem.

6 Pieczemy ok 30 minut w temp. 180 stopni

7.Upieczone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.