p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

drożdżowe rogaliki z szynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem szynkowo-cebulowym

drożdżowe rogaliki z szynką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

drożdżowe rogaliki z szynką

 

  • Ciasto:
  • 0,7 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 350 ml mleka,
  • 1 szt. żółtko
  • Nadzienie:
  • 25 dag szynki gotowanej,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżeczka przyprawy Smak Lata

 

Sposób przygotowania:

drożdżowe rogaliki z szynką
Do rondla wlewamy mleko, podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę soli i cukru, kostkę drożdży i mieszamy .Dosypujemy mąkę, Mikserem z widełkami spiralnymi miksujemy ciasto, formujemy kulę. Wstawiamy na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 50 stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z piekarnika i zagniatamy ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy w kształt koła, które kroimy na 8 równych trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie wykonane w sposób następujący: Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto na 1 łyżce oleju, dodajemy przyprawę Kucharek Smak Lata, mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Trójkąty z nadzieniem zwijamy w rogaliki. Rogaliki układamy na blasze posmarowanej tłuszczem. Wierzch rogalików smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni, pieczemy przez 20 minut. Drugą połowę ciasta wykorzystamy do zrobienia zawijańców z serem, które znajdziecie w kolejnym przepisie.
drożdżowe rogaliki z szynką
Upieczone rogaliki wykładamy wykładamy na płaski talerz
drożdżowe rogaliki z szynką
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, piec przez 20 minut.