jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżowe serce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Myślę, że nie ma osoby która by nie lubiła zapachu unoszącego się po kuchni w trakcie pieczenia ciasta drożdżowego.

Drożdżowe serce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe serce

 

  • Foremka w kształcie serca
  • Ciasto:
  • 25 dag mąki,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • ¼ kostki roztopionej i przestudzonej margaryny,
  • 2,5 dag drożdży,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 jajko do ciasta.
  • jajko do smarowania brzegów
  • Budyń:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 budyń malinowy,
  • Cukier do smaku

 

  • Kruszonka:
  • 1/5 szklanki mąki,
  • 1/5 szklanki cukru kryształu,
  • 1/5kostki masła
  • Dodatkowo: kilka malin (około 20 sztuk)

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serce
CIASTO: Drożdże rozprowadzamy w 1/4 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego jajko ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wykładamy na przygotowaną formę. U mnie w kształcie serca. Pozostawiamy wyższe brzegi ciasta, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek wlewamy malinowy budyń. Na budyniu układamy kilka malin. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut w 180ºC. Studzimy. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej części mieszamy budyń . Gotujemy budyń. Słodzimy do smaku. Gotowy wykładamy na wyłożone ciasto drożdżowe. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozkruszamy w dłoniach. Kruszonka posypujemy ciasto.
Drożdżowe serce
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu
Drożdżowe serce
na przygotowana tortownicę wykładamy ciasto, formując wyższe brzegi
Drożdżowe serce
na ciasto wykładamy lekko przestudzony budyń
Drożdżowe serce
Na wierzch układamy owoce i posypujemy całość kruszonką