Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przepis na te serduszka znalazłam w starym zeszycie na przyklejonej kartce z jakiejś gazety. Do przepisy wprowadziłam lekkie zmiany i zamiast zwykłego cukru dałam cukier trzcinowy, który super się sprawdził jako posypka do serduszek.

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym

Składniki:

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym

Rozczyn:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 dag masła

Dodatkowo:

  • 2 białka
  • cukier trzcinowy ( kilka łyżek)
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym

Przygotowanie ciasta:

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i łyżką mąki, następnie przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby podrosły. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowy i cukrem trzcinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli, stopione i przestudzone masło i w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Formowanie serduszek:

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym
Z wyrośniętego ciasta formujemy serduszka.

Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, następnie kroimy na kawałki, każdy kawałek odkrojonego ciasta wałkujemy na cienki podłużny placek, który następnie zwijamy w rulonik. Końcówki rulonika zlepiamy ze sobą i formujemy serduszko. Z ciasta powinno wyjść około 16 serduszek.

Przygotowanie do pieczenia:

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym
Serduszka przygotowujemy do pieczenia.Układamy na blasze.

Białka lekko roztrzepujemy, za pomocą pędzelka smarujemy serduszka i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Pieczenie:

Drożdżowe serduszka z cukrem trzcinowym
Następnie ciasteczka pieczemy do zrumienienia.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 minut około 40 minut do zrumienienia.

Rady:
Między serduszkami zostawiamy odstępy ponieważ znacznie urosną.