goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z podanej porcji wychodzą 2 blaszki pysznych cynamonowych drożdżówek. Przed pieczeniem wierzch drożdżówek można (choć nie koniecznie) posmarować rozmąconym jajkiem.

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

 

 

  • nadzienie:
  • masło miękkie 10 dag
  • cukier 12 dag
  • cynamon 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
Miękkie masło wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w maszynce do wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Przygotowujemy nadzienie: miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na nie za gruby placek (wyjdzie ogromny i bardzo dobrze się wałkuje), smarujemy jego całą powierzchnię nadzieniem cynamonowym. Ciasto zawijamy jak roladę. Następnie kroimy ją na ok. 2 cm kawałki i układamy na blaszce. Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
Miękkie masło mieszamy z cukrem i cynamonem.
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
Ciasto rozwałkowujemy na nie za gruby placek, smarujemy jego całą powierzchnię nadzieniem cynamonowym.
Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
Ciasto zawijamy jak roladę. Następnie kroimy ją na ok. 2 cm kawałki i układamy na blaszce

Tagi:

ciasto