e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wytrawne ślimaczki polecam na przekąskę lub jako osobne danie

Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką
Mąkę przesiać, dodać pokruszone drożdże, sól i wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. Szynkę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wym. 30x40 cm. Następnie ciasto posmarować przecierem, posypać przyprawami, poukładać szynkę, oliwki i parmezan. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plastry 1,5 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać plastry. Odstawić ponownie na 15 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 195°C. Piec ok. 15 min. Smacznego!
Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką
Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wym. 30x40 cm
Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką
Ciasto posmarować przecierem, posypać przyprawami, poukładać szynkę, oliwki i parmezan
Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką
Ciasto zwinąć w roladę, pokroić w plastry 1,5 cm
Drożdżowe ślimaczki z oliwkami i szynką
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać plastry

Tagi:

zioła szynka