Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1172]

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Drożdżowe ślimaczki z powidłami- idealne na śniadanie. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kakao.

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z powidłami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z powidłami
1. W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże. Dodaję 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier oraz rozpuszczone masło. Dokładnie wyrabiam ciasto łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięcia.

3. Kiedy ciasto podwoi swą objętość przekładam go na stolnicę. Ciasto rozwałkowuję tworząc kwadrat o boku ok. 35cm. Ciasto smaruję powidłami węgierkowymi i zwijam w rulon.

4. Rulon kroję na 2cm kawałki. Porcje ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.