luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Drożdżowe ślimaczki z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne na kolację czy śniadanko

Drożdżowe ślimaczki z serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z serem

 

 

  • 300 g sera białego
  • 1 jajko
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki budyniu toffi lub innego
  • aromat cytrynowy
  • 1 łyżeczka przyprawy Kamis do sera i serników.
  • garść jagód do posypania
  • białko do posmarowania

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z serem
Mąkę wsypać do naczynia, mleko podgrzać, połowę wlać do mąki a w drugiej połowie rozpuścić drożdże i 2 łyżeczki cukru, żółtka utrzeć z 3 łyżeczkami cukru, margarynę Kasię rozpuścić i wlać wszystko do mąki ; drożdże, żółtka i margarynę. Ciasto wyrobić na gładkie i sprężyste. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Składniki na masę serową włożyć do misy robota i zmiksować.
Ciasto podzielić na dwie części. Obie kolejno rozwałkować na placek o rozm ok 40x25 cm posmarować masą serową i zwinąć krótszym bokiem w rulonik.
Pokroić w 3 cm krążki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włączyć piekarnik na 180 st a bułeczki nam tym czasie podrosną.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować ślimaczki rozmąconym białkiem i posypać jagodami. Piec ok 30-40 min. na złoty kolor.
Drożdżowe ślimaczki z serem
Etap 1