edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Drożdżowe ślimaczki z serem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bułeczki powstały w wyniku testowania przepisów Capri z portalu PP, okazały się przepyszne :)

Drożdżowe ślimaczki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z serem

 

  • CIASTO:
  • 400 g mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania przy wałkowaniu
  • 50 g stopionego masła
  • 100 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • MASA SEROWA:
  • 350 g tłustego twarogu
  • 1,5 łyżeczki domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie rodzynki
  • LUKIER:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z serem
W dużym kubku zrobić rozczyn: drożdże połączyć z odebranymi od całości łyżeczką cukru i łyżeczką mąki oraz letnim mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, włożyć je do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ser dokładnie utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkiem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x30 cm, posmarować masą serową i ewentualnie posypać rodzynkami. Zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroić na 12-14 plastrów. Pokrojone plastry ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem. Jeszcze ciepłe ślimaczki polać lukrem o konsystencji gęstej śmietany, utartym z cukru pudru i soku cytrynowego. Odłożyć na kratkę do wystudzenia.
Drożdżowe ślimaczki z serem
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą serową.
Drożdżowe ślimaczki z serem
Zwinąć rulon i pokroić go na 12-14 równych kawałków.
Drożdżowe ślimaczki z serem
Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem w pewnej odległości od siebie.
Drożdżowe ślimaczki z serem
Bułeczki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.