SUPERPRZEPIS

Drożdżowe świnki z czekoladą

  • 15
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Drożdżowe świnki z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Pyszne drożdżowe bułeczki w kształcie świnek, każde dziecko nawet niejadek nie będzie potrafiło im się oprzeć.

Składniki:

Drożdżowe świnki z czekoladą

 

 

  • 1 jajko i 1/2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu świnek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe świnki z czekoladą
Drożdże rozkruszamy do miseczki. Dodajemy do nich łyżkę letniego mleka i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie rozcieramy i odstawiamy, aż drożdże zaczną rosnąć.



Mąkę oraz sól przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki oraz wyrośnięty drożdżowy zaczyn i wyrabiamy np. mikserem przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Następnie posypujemy je odrobiną mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.



Wyrośnięte ciasto przekładamy na delikatnie posypaną mąką stolnicę i ponownie zarabiamy po czym rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy duże koła. Ma ich być parzysta liczba, ponieważ będziemy je później składać. Za pomocą małego kieliszka wycinamy mniejsze kółka. Ich ma być o połowę mniej niż dużych kółek. Z pozostałego ciasta formujemy uszka i oczka świnek.Teraz zabieramy się za składanie bułeczek:) Jedno duże kółko smarujemy odrobiną wody. Następnie kładziemy na jego środek dwie kostki czekolady, a u góry układamy uszka ( tak by część uszka została na kółku a reszta wychodziła poza nie ) i przykrywamy je drugim dużym kółkiem. małe kółeczko smarujemy od spodu odrobiną wody i układamy je na wierzchu dużego koła. Na małym kółku za pomocą wykałaczki robimy dwie dziurki. Nad ryjkiem układamy oczka. Tak postępujemy do wykorzystania wszystkich kółek oczek i uszek.



Tak wykonane świnki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy świnki urosną za pomocą pędzelka ostrożnie smarujemy je rozmąconym jajkiem z mlekiem.



Drożdżowe świnki pieczemy w temp. 190-200 st przez około 20 minut, aż będą rumiane.



Przy robieniu świnek mogą nam pomagać dzieci. 
Drożdżowe świnki z czekoladą
Ciasto drożdżowe odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdżowe świnki z czekoladą
Z ciasta wycinamy duże i małe kółka oraz robimy oczka i uszy
Drożdżowe świnki z czekoladą
Na jedno duże kółko układamy czekoladę i uszka po czym zamykamy je drugim kółkiem na które dajemy ryjek oraz oczka
Drożdżowe świnki z czekoladą
Tak przygotowane świnki odstawiamy do wyrośnięcia a przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem