szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Drożdżowe warkoczyki 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Piękne i smakowicie pachnące bułeczki.

Drożdżowe warkoczyki 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe warkoczyki 2

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdzy
  • 25 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Drożdżowe warkoczyki 2
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą i drożdżami. Wlewamy wodę i mieszamy, a następnie dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto, odcinamy z niego małe kawałki i formujemy cienkie wałeczki. Wałeczki zaplatamy po 3 sztuki tworząc warkocze. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 25 minut.
Drożdżowe warkoczyki 2
Mąkę mieszamy z drozdzami i solą a nastepnie dodajemy wode
Drożdżowe warkoczyki 2
Z ciasta formujemy cienkie wałeczki tej samej długosci
Drożdżowe warkoczyki 2
Wałeczki zaplatamy po 3 sztuki tworząc warkocze
Drożdżowe warkoczyki 2
Warkocze ukłądamy na blaszce i odstawiamy przykryte na 40 minut