SUPERPRZEPIS

Drożdżowe z figami, gruszkami i bitą śmietaną

  • 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Drożdżowe z figami, gruszkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Nie spodziewałam się, że ciasto drożdżowe przełożone kremem może być dobre, ale ono nie było dobre. Ono byto niebiańskie i znikło w godzinę,. polecam

Składniki:

Drożdżowe z figami, gruszkami i bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • ½ kostka drożdży
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lun ½ kostki rozpuszczonego masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Kruszonka:
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • Krem:
  • 400 ml śmietany 30 lub 36 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Sok z ¼ cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 gruszki
  • 6-8 świeżych fig

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z figami, gruszkami i bitą śmietaną
Ciasto:

Do miski rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, wbijamy jajka, wszystko zalewamy oliwą (lub rozpuszczonym, przestudzonym masłem ) i mlekiem i zasypujemy mąką. NIE MIESZAMY! Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto mieszamy ręką lub drewniana łyżką tak aby połączyły się wszystkie składniki i przekładamy je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia . Na cieście układamy pokrojone w kostkę figi i gruszki i odstawiamy na 15 minut na bok. Kruszonka:

Do miseczki przesiewamy mąkę dodajemy cukier i masło i w rękach rozcieramy składniki aż do połączenia się wszystkich składników tworzących sypką kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta drożdżowego, wstawiamy go do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem:

Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z zaleceniem producenta. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder, sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Przestudzone ciasto kropimy na pół, na połówkę wykładamy ubitą śmietanę, przykrywamy ją druga połową ciasta i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki aby żelatyna usztywniła śmietanę. A później jemy i zachwycamy się smakiem.

Smacznego.
Drożdżowe z figami,gruszkami i bitą śmietaną
Gruszki i figi kroimy na nieduże kawałki
Drożdżowe z figami,gruszkami i bitą śmietaną
Na ciasto drożdżowe wykładamy pokrojone figi i kruszki
Drożdżowe z figami,gruszkami i bitą śmietaną
Posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika
Drożdżowe z figami,gruszkami i bitą śmietaną
upieczone i wystudzone ciasto kroimy na pól i przekładamy bitą śmietaną