Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Drozdzowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

drozdżowe ciasto które uwielbiam

Drozdzowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drozdzowe z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Drozdzowe z jabłkami
Margarynę rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Połowę mleka lekko podgrzać. Przelać do miski wsypując 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki oraz rozkruszyć drozdze. Zakryć ściereczką i pozostawić na ok 20 minut. Do oddzielnej miski wsypać mąkę,sól,reszte cukru. wlać rozczyn oraz wybić jajka i wlać resztę mleka. Pomału wymieszać i pod koniec dodać tłuszcz. Zagnieść. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30-40 minut. Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka umyć,obrać i pokroić na kawałeczki. Ułożyć na wierzch ciasta. Posypać cynamonem i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Podawać z bitą śmietaną.
Drozdzowe z jabłkami
mleko delikatnie podgrzac i wsypac cukier oraz make
Drozdzowe z jabłkami
Margarynę rozpuścić w garnuszku i pozostawic do ostygnięcia
Drozdzowe z jabłkami
Rozczyn przelac do mąki i dodac pozostałe składniki
Drozdzowe z jabłkami
Zagniesc ciasto i upiec w piekarniku z jabłkami