Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Drozdzowe z masa grysikowo-serowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto dla milosnikow smaku waniliowego i mlecznych, macznych deserow.

Drozdzowe z masa grysikowo-serowa

Składniki:

Drozdzowe z masa grysikowo-serowa

 

  • Ciasto :
  • 1 lyzka masla
  • 100 ml mleka
  • 300g máki
  • 20g drozdzy
  • 3 lyzki cukru
  • 1 jajko
  • Masa grysikowo-serowa:
  • laska wanilii
  • 500ml mleka
  • 200g cukru
  • 100g grysiku
  • 250g serka homogenizowanego 20% tl.
  • 2 jajka
  • sok i otarta skorka z polowki cytryny (niepryskanej)
  • 2 lyzki slodkiej smietany
  • Papier do pieczenia.
  • Plaska okragla blacha ok. 30cm.

Sposób przygotowania:

Drozdzowe z masa grysikowo-serowa
Z podanych skladnikow zrobic ciasto drozdzowe. Pozostawic do wyrosniecia. W tym czasie wanilie przeciac i wydobyc z niej miazsz waniliowy, ktory wlozyc do mleka wraz ze skorka wanilii. Zagotowac. Gryski wymieszac ze 150 cukru na sucho. Wsypac do gotujacego sie mleka. Pogotowac minutke, zestawic z pieca. Do goracego grysiku dodac serek i dobrze go wymieszac. Nastepnie dodac jedno jajko w calosci i rowniez wymieszac. Teraz kolej na skorke cytrynowa i sok. Drugie jajko rozdzielic, bialko ubic z reszta cukru (50g) i wmieszac lekko do masy. Ciasto juz zapewne wyroslo, wiec odkrawamy od neigo ok 1/5 a reszte rozwakolwujemy cienko na papierze, przycietym do wielkosci formy. Nakladamy mase grysikowo-serowa. Z reszty ciasta, ktore rowniez rozwalkowujemy na cienki blat wycinamy foremka serduszka i ukladamy je na masie grysikowej. Pozostawione zoltko mieszamy ze smietana. Smarujemy tym cala powierzchnie ciasta. Pieczemy w temp. 175°C ok 35-40 minut. Mozna podawac z dodatkiem owocow zasypanych cukrem. Ja dodalam truskawki :)