Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Drożdżowe z masłem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie aż ciasto wyrośnie, ale warto - jest pyszne. Na pewno przypadnie do gustu każdemu smakoszowi drożdżowych ciast. Polecam!

Drożdżowe z masłem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z masłem czekoladowym

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z masłem czekoladowym
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego drożdże i 2 łyżki cukru. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Jajko i żółtko połączyć z resztą cukru. Mąkę, sól, jajka, drożdże wymieszać. Dodać margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać, może to trwać nawet z 10 minut. Przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto rozwałkować na szerokość blaszki. Wysmarować masłem czekoladowym, zostawić brzegi. Zrolować i umieścić na blaszce. Wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut w temp. 180st C. Wyjąć i wystudzić.
Drożdżowe z masłem czekoladowym
Ciasto rozwałkować, posmarować czekoladą i zrolować
Drożdżowe z masłem czekoladowym
Mąkę, sól i drożdże wymieszać, dodać jajka z cukrem
Drożdżowe z masłem czekoladowym
Jajko i żółtko wymieszać z cukrem na gładko
Drożdżowe z masłem czekoladowym
Wyrobione ciasto wlożyc do miski, przykryć ścierką i odstawić na 1 h

Tagi:

jajko jajka