dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Drożdżowe z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Drożdżowy, zawijany placek z drobno posiekanym rabarbarem.Proste, smaczne i fajnie wyglądające ciasto.

Drożdżowe z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe z rabarbarem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z rabarbarem
Rabarbar obieramy i drobno siekamy. Dodajemy 10 dag cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 1 łyż cukru. Odstawiamy na chwilę. Masło ucieramy z pozostałym cukrem do białości. Dodajemy jajko i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy. Na cieście wykładamy posiekany rabarbar i zwijamy. Ciasto wkładamy do blachy wyłożonej papierem. Wierzch smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy około 1 godzinę w 200 stopniach. Smacznego!
Drożdżowe z rabarbarem
Obrany rabarbar drobno siekamy i zasypujemy cukrem.
Drożdżowe z rabarbarem
Do utartych jajek dodajemy przesianą mąkę.
Drożdżowe z rabarbarem
Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto .
Drożdżowe z rabarbarem
Na rozwąłkowanym cieście rozkładamy rabarbar.

Tagi:

jajko jajka