reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Drożdżowe z serem i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie lubię bardzo słodkich ciast, a drożdżowe do nich nie należy, więc można do niego dodawać dowolne owoce :)

Drożdżowe z serem i jagodami

Składniki:

Drożdżowe z serem i jagodami

 

  • Ciasto

 

 

 

  • 2/3 szklanki letniego mleka

 

 

 

 

  • 100g cukru

 

 

  • Masa serowa

 

  • 500g sera twarogowego w kostkach

 

 

 

  • 2 budynie śmietankowe

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • około 0,5 l jagód/borówek

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z serem i jagodami

ciasto

Drożdżowe z serem i jagodami
nie jeżeli nie chcemy rozcierać drożdży z cukrem, wystarczy zasypać je cukrem i zostawić na kilka minut

przygotowujemy zaczyn.

Drożdże zasypujemy połową cukry i rozcieramy, aż zrobią się płynne.

Dodajemy łyżkę mąki- ponownie rozcieramy, żeby nie było grudek, wlewamy mleko i dokładnie łączymy.

Zaczyn przykrywamy folią spożywczą i ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Blaszkę w której będziemy piekli ciasto mocno natłuszczamy i oprószamy mąką.

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka i szczyptę soli, cukier i zaczyn- dokładnie łączymy.

Ja jak długo się da można to robię to mikserem z hakami,

Dodajemy masło i już ręcznie wyrabiamy, aż ciasto będzie błyszczące i odchodziło od ręki.

Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypaną mąką na wymiar blaszki.

Przekładamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania sera.

masa serowa

Drożdżowe z serem i jagodami
W tym przepisie ser rozcieram widelcem, jednak jeżeli lubicie gdy masa jest gładka, to trzeba go zmielić w maszynce do mięsa- nie zamieniamy na ser wiaderkowy!

Borówki myjemy pod bieżącą wodą i zostawiamy na durszlaku do odsączenia.


Masło ucieramy na puszysto, stopniowo dodajemy roztarty ser, jajka i cukier.

Gdy masa bedzie już połączona dodajemy budynie, jeszcze raz mieszamy i przekładamy na ciasto.

Na grę wysypujemy borówki lub jak wolicie jagody:)

Blaszkę odstawiamy na minimum 30 minut i pieczemy w 180 stopniach przez około 45-50 minut.

Ostudzone oprószamy lekko cukrem pudrem.