SUPERPRZEPIS

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Drożdżowe zawijaski z czosnkiem Więcej zdjęć (2)

Pyszne i pachnące taki prawie bułeczki z czosnkiem są bardzo proste w przygotowaniu więc łatwo możemy przygotować je sobie w domu.

Składniki:

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem

ETAP 1:

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem
Ciasto po zagnieceniu musi dobrze wyrosnąć.

Mąki przesiać i wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, dodać olej i wodę przy pomocy robota zagnieść ciasto które wyrabiać jeszcze kilka minut.

Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem
Delikatnie posypać wszystko suszonym tymiankiem.

Masło rozpuścić i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Ciasto po wyrośnięciu cienko rozwałkować i posmarować gęstym masłem z czosnkiem, posypać delikatnie tymiankiem.

ETAP 3:

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem
Ciasto pociąć na dowolnej długości paseczki.

pociąć na paski 2-3 cm o dowolnej długości

ETAP 4:

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem
Zawijaski zwinąć dwa trzy razy.

położyć jeden pasek na drugi, docisnąć lekko krótsze brzegi i zwinąć kilka razy.

ETAP 5:

Drożdżowe zawijaski z czosnkiem

Zawijaski ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po wierzchu posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać solą morską oraz tymiankiem.

Zawijaski jeszcze raz odstawić na 30 minut i piec 15 minut w temp. 200 st.

Tagi:

przekąski