Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ulubione ciasto drożdżowe, z ostatnią porcją mrożonych śliwek ;)

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Mąkę zmieszać z solą, wsypać do dużej miski, zrobić dołek. W kubeczku podgrzać mleko, dodać łyżkę cukru i drożdże, wymieszać dokładnie, dodać jajka, roztrzepać, dodać do mąki. Masło rozpuścić, ostudzić, dodać do mąki, dodać resztę składników. Zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie szybko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Śliwki rozmrożone osuszyć ręcznikiem papierowym (można użyć świeżych, wtedy należy je umyć, przekroić na pół i usunąć pestki), ułożyć dowolnie na cieście. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie zrobić kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy. Posypać wyrośnięte ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut w 180stopniach
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Mąkę zmieszać z solą wsypać do dużej miski zrobić dołek W kubeczku podgrzać mleko dodać łyżkę cukru i drożdże wymieszać dokładnie dodać jajka roztrzepać dodać do mąki Masło rozpuścić ostudzić dodać do mąki dodać resztę składników
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Zagnieść elastyczne ciasto Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia Następnie szybko zagnieść wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Śliwki rozmrożone osuszyć ręcznikiem papierowym ułożyć dowolnie na cieście Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
W tym czasie zrobić kruszonkę Masło posiekać z mąką i cukrem rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy Posypać wyrośnięte ciasto Wstawić do piekarnika i piec około 35 minut w 180stopniach