Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Drożdżowe zwinki z makiem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prawie jak makowiec, prawie jak drożdżówki...a jednak coś z goła innego.

Drożdżowe zwinki z makiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe zwinki z makiem.

 

  • 1 kg mąki
  • 15 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 łyżki oleju
  • puszka gotowej masy makowej (900 g)
  • 3 łyżki manny
  • łyżka kakao
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zwinki z makiem.
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawiamy aby zaczęło pracować. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do dużego naczynia. Do rosnących drożdży wlewamy olej mieszamy dokładnie i wylewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Takie przykrywamy do wyrośnięcia. Masę makową wyrzucamy do miski, dodajemy mannę kakao i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części i wałkujemy na cienkie placki.Każdy z nich smarujemy masą makową, zwijamy i tniemy na centymetrowe paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem, czekamy 15 min i pieczemy 25 min w 170 stopniach. Gdy ostygną posypujemy pudrem.
Drożdżowe zwinki z makiem.
Masa makowa jest słodka i czasem bywa rzadka. Aby ją troszkę złagodzić słodycz i ściągnąć wilgoć dodajemy mannę i kakao.
Drożdżowe zwinki z makiem.
Masę makową najlepiej smaruje się szerokim nożem.
Drożdżowe zwinki z makiem.
Ułożone na płasko krążki odstawiamy na chwilę aby sobie podrosły przed pieczeniem.