monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 120
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam drożdżowe ciasto. Tym razem postanowiłam przygotować sobie małe drożdżoweczki. Wyszły puszyste i miękkie mimo braku tłuszczu. Zapraszam:)

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu  Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu

 

  • 100 g jabłka ( waga po obraniu i usunięciu gniazd)
  • 180 g mąki pszennej
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 10 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 125 g serka homogenizowanego 0%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 10 g cukru brzozowego
  • ½ jajka

Sposób przygotowania:

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu

ETAP 1:

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu
obrane jabłko podzielić na mniejsze kawałki i ugotowac do miękkości

Jabłko umyć, osuszyć i obrać. Pozbawić nasion. Przełożyć do rondelka, zalać wodą w takiej ilości, aby przykryła owoce. Ugotować do miękkości. Jabłka ostudzić i zmiksować blenderem na puree.

ETAP 2:

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu
w misce wymieszać mąki drodże oraz jajka

Do miski przełożyć obie mąki, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać jajko i białko. Wstępnie wymieszać. Dodać przetarte jabłko i zagnieść ciasto. Wyrabiać ciasto około 5 minut. Odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu
wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i wykroić krążki

Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasta, ponownie lekko je wyrobić. Ciasto rozwałkować na płat o grubości około 8 mm. Ringiem wyciąć krążki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Szklanką zrobić delikatnie wgłębienie w drożdżówce.

Odłożyć na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz użyć szklanki, aby poprawić wgłębienie.

ETAP 4:

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu
w miseczce dokładnie wymieszać składniki serka migdałowego

W malej miseczce wymieszać serek z cukrem i żółtkiem. Płatki migdałowe zmielić w młynku do kawy.

Dodać do serka i po raz ostatni wymieszać.

ETAP 5:

Drożdżóweczki z serkiem migdałowym bez tłuszczu
serkiem napełniać dziurki w drożdzóweczka i piec w 180

Serek nakładać w zagłębienie w drożdżówce. Ciasto drożdżówki posmarować delikatnie roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st i piec około 16-18 minut.

Ostudzić na kratce. Smacznego!