agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Drożdżowiec z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Szybki, pyszne i łatwe ciasto drożdżowe z jabłkami

Drożdżowiec  z jabłkiem

Składniki:

Drożdżowiec z jabłkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z jabłkiem
Należy przygotować niezbędne składniki na ciasto drożdżowe. W dalszej kolejności drożdże ucieram z łyżką cukru, mleko podgrzewam na gazie i dodaję do drożdży dodaję kilka łyżek mąki. Tak przygotowany rozczyn nakrywam miękką i lnianą ściereczką i pozostawiam go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W dalszej kolejności jajka ucieram z resztą cukru, dodaje rozpuszczoną margarynę i dodaję rozczyn, na koniec dodaję mąkę, resztę mleka i szczyptę soli, wyrabiam delikatne i jednolite ciasto. Ciasto wykładam na natłuszczonej blasze równomiernie i wykładam obrane jabłka i pokrojone w małe cząstki, Wstawiam do pieczenia do gorącego piekarnika do temp. 180 stopni C na około 50 minut.