iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Drożdżowiec z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W sezonie na jagody nie może u mnie zabraknąć ciasta właśnie z tymi czarnymi maleństwami. Drożdżowy z jagodami to dla mnie smak lata.

Drożdżowiec z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowiec z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z jagodami
Masło rozpuścić i przestudzić, mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, przestudzony tłuszcz i drożdże, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Z tej porcji wystarczyło mi ciasta na blaszkę (36 cm na 26 cm) i małą keksówkę. Kruszonka: Zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem do momentu uzyskania kruszonki.Formę wysmarować tłuszczem i rozciągnąć na niej wyrośnięte ciasto, wierzch posmarować jajkiem i posypać jagodami wymieszanymi z dodatkowym cukrem i mąką ziemniaczaną na koniec posypać kruszonka i odstawić do ponownego wyrośnięcia.Ciasto piekłam w temp. 180st około 35 min.
Drożdżowiec z jagodami
Jagody wymieszać z cukrem i maką ziemniaczaną
Drożdżowiec z jagodami
Rozciągniete ciasto posypać jagodami i kruszonką
Drożdżowiec z jagodami
Ciasto po upieczeniu zostawić do przestudzenia