Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Drożdżowiec z malinami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowiec z malinami i kruszonką to wakacyjne letnie ciasto, które przypada do gustu każdemu - polecam.

Drożdżowiec z malinami i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Drożdżowiec z malinami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 paczuszki suchych drożdży
  • 3/4-1 szklanka cukru
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 125 ml oleju
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • około 400 g malin leśnych

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowiec z malinami i kruszonką
Do miski wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i żółtko, wsypujemy suche drożdże - nie mieszamy składników, przykrywamy i zostawiamy na noc (na około 8-10 godzin).

Następnie dodajemy mąkę i olejek migdałowego, całość mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przelewamy na blaszkę, układamy owoce, posypujemy kruszonką (rozcieramy mąkę z cukrem pudrem i masłem).

Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by wyrosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni przez około godzinę. 


Drożdżowiec z malinami i kruszonką
Do miski wlewamy mleko, olej, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i żółtko
Drożdżowiec z malinami i kruszonką
Następnie dodajemy mąkę i olejek migdałowego
Drożdżowiec z malinami i kruszonką
całość mieszamy na jednolitą masę, ciasto przelewamy na blaszkę,
Drożdżowiec z malinami i kruszonką
na cieście układam owoce u mnie są to maliny
Drożdżowiec z malinami i kruszonką
posypujemy kruszonką - odstawiamy do wyrośnięcia - pieczemy