p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Drożdżówka z gruszkami i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowe z gruszkami i bakaliami

Drożdżówka z gruszkami i bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z gruszkami i bakaliami

 

  • 3 szklanki mąki pszenna + 2 łyżki maki do posypania blaszek
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasia+ 2 łyżki margaryny Kasia do posmarowania blaszek
  • 50 ml cukru,
  • 15 ml soli,
  • 5 dag drożdży świeżych,
  • 250 ml mleko,
  • 1 szt. jajo,
  • 20 łyżeczek mieszanki bakaliowej
  • 2 duże słodkie gruszki
  • 1/2 cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z gruszkami i bakaliami
Do misy robota wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej. W rondelku lekko podgrzewamy 250 ml mleka z cukrem i solą, dodajemy 5 dag drożdży, 1 jajo dokładnie łączymy trzepaczką. Dodajemy rozpuszczone 2 łyżki margaryny i mieszamy. Mieszaninę wlewamy do misy, wyrabiamy ciasto robotem na najwyższych obrotach aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto razem z misą wstawiamy do piekarnika o temp. 50 stopni na 30 minut. Gdy ciasto powiększy objętość wyjmujemy je, wsypujemy 1 szklankę mąki i jeszcze raz kilka minut wyrabiamy robotem. 2 gruszki obieramy cieniutko ze skórki, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne, każdy kawałek nacinamy na całej długości, ale tak by gruszki nie przeciąć, każdy kawałek gruszki polewamy sokiem z cytryny.
2 kwadratowe blaszki smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blaszkach, na wierzchu układamy ćwiartki gruszek, a w puste miejsca między nimi posypujemy mieszanką bakaliową. Wstawiamy blaszki do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Drożdżówka z gruszkami i bakaliami
Mieszaninę wlewamy do misy, wyrabiamy ciasto robotem na najwyższych obrotach
Drożdżówka z gruszkami i bakaliami
2 gruszki obieramy cieniutko ze skórki, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdka nasienne
Drożdżówka z gruszkami i bakaliami
Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blaszkach, na wierzchu układamy ćwiartki gruszek
Drożdżówka z gruszkami i bakaliami
Pieczemy ciasto przez 25 minut w temperaturze 190ºC.

Tagi:

mak