Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Drożdżówka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna drożdżówka z nadzieniem jabłkowym

Drożdżówka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówka z jabłkami

 

 

  • Nadzienie:
  • 3 duże jabłka
  • garść sparzonych rodzynek
  • pól łyżeczki cynamonu
  • 2-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z jabłkami
Ciasto:

Drożdże rozmieszać z odrobiną mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jajko ubijamy z cukrem i rozpuszczamy margarynę. Po 15 minutach dodajemy resztę mąki, ubite jajko i mleko i rozpuszczoną margarynę - wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 40-60 minut.



Nadzienie:

Jabłka myjemy obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka dodajmy sok z cytryny, cukier i smażymy, gdy jabłka się trochę podsmaża dodać cynamon wymieszać i zmiksować , dodać rodzynki.



Wykonanie:

Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować je na prostokąt , środek posmarować nadzieniem i zwinąć w roladę posmarować roztrzepanym jajkiem , przełożyć do blaszki o wymiarach 12*30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez ok 40 minut.
Drożdżówka z jabłkami
Z drożdży mąki mleka margaryny ubitego jajka z cukrem zagnieść ciasto i odstawiać pod przykryciem do wyrośnięcia
Drożdżówka z jabłkami
Jabłka pokroić na cześci dodać cukier cynamon sok z cytryny podsmażyć i zmiksować dodać rodzynki
Drożdżówka z jabłkami
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na środek nałożyć nadzienie
Drożdżówka z jabłkami
Zwinąć w roladę posmarować jajkiem przełożyć do blaszki i upiec