cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Drożdżówka z kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosta i pyszna drozdzowka, najlepsza na cieplo :)

Drożdżówka z kruszonką

Składniki:

Drożdżówka z kruszonką

 

  • NA CIASTO:
  • 5 szklanek maki pszennej
  • 1/3 paczki masla lub margaryny albo 1/3 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 małe jajka
  • 7 dag drozdzy
  • 2 szkl. cieplego mleka

 

  • NA KRUSZONKE:
  • 3/4 szkl. maki
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 paczki masla lub margaryny

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z kruszonką
Skladniki powinny miec temperature pokojowa. Maslo lub margaryne trzeba roztopic a potem schlodzic, mleko troche podgrzac. Do miski przesiac make, dodac cukier waniliowy i zwykly cukier, zrobic wglebienie, w ktore wkruszyc drozdze, zalac je niewielka iloscia mleka i odstawic na kwadrans do wyrosniecia. Jedno bialko jajka zostawic w miseczce, do ciasta dodac zoltko i cale jajko, nastepnie powoli wlewajac mleko wyrabiac ciasto, ktore powinno byc gladkie i dosc scisle. Na koniec dodac tluszcz i wyrobic ciasto ok 10 minut, uformowac kule, oproszyc maka i przykryc sciereczka na 1 godzine wyrastania. Po tym czasie wyrobic znow ciasto i wlozyc do foremek (2 podluzne), przykryc sciereczka i zostawic do wyrastania na 15 minut. W tym czasie polaczyc skladniki na kruszonke w miseczce i wyrobic je. Powierzchnie ciast posmarowac bialkiem i posypac grubo kruszonka, piec w 170 stopniach okolo godzine. sprawdzac drewnianym patyczkiem czy upieklo sie w srodku, po wyjeciu z piekarnika, zostawic ok 10 minut w foremce, zanim wyjmiemy.