monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1247]

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Chciało mi się drożdżowego ciasta, i to ogromnie...więc mój umysł zaczął intensywnie pracować na tematem czy da się odchudzić takie ciacho:) i udało się! moja drożdżówka w 100 g ma 200 kcal, a tradycyjna ma 380 kcal w 100 g! Jestem szczęśliwa:)

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light

ETAP 1:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light
w misce wymieszać dokładnie sypkie składniki

Do miski przesiać obie mąki. Dodać drożdże, sól oraz cukier i stevię. Dokładnie wymieszać suche składniki

ETAP 2:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light
wymieszać jajko z ekstraktem i dodać do miski

Do miseczki wbić jajko, dodać ekstrakt waniliowy i roztrzepać widelcem. Do miski z sypkimi składnikami, dodać jajko i wymieszać łyżka składniki.

ETAP 3:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light
do ciasta dodawać powoli maslanke i wyrobić

Do maślanki delikatnie wlać wrzątek i wymieszać aby ogrzać maślankę. Stopniowo wlewać ją do miski i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i elastyczne.

ETAP 4:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light
wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne

Ułożyć w misce, lekko oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia. Powinno powiększyć objętość dwukrotnie.

ETAP 5:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light
na płaty ciasta ułozyć owoce i zrolować ścisle

Nektarynki pokroić w kostkę średniej wielkości, wymieszać z jagodami goji.
Ciasto ponownie lekko wyrobić. Podzielić na pół. Każdy placek rozwałkować na wąski pasek o długości około 15-17 cm. Na każdym płacie rozłożyć owoce i zrolować.

ETAP 6:

Drożdżówka z nektarynkami i jagodami goji light
ślimaczki ciasta ulożyc w formie tworząc dwie warstwy

Pokroić na kilka kawałków o grubości 2,5-3 cm. W silikonowej keksówce ułożyć jedna warstwę ślimaczków, a potem drugą. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić i pokroić na pajdy, smacznego