slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Ciasto drożdżowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na ciasto drożdżowe, które robi się praktycznie samo. Pięknie wyrasta i obłędnie smakuje. Polecam

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto drożdżowe z truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z truskawkami
Do dużej miski wkładamy po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, mleko, olej, roztrzepane jajka i obie mąki. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny.

W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy z nich szypułki, odstawiamy.

W mniejszej misce łączymy ze sobą masło, mąkę, wiórki i cukier i zagniatamy kruszonkę a następnie wkładamy ją do lodówki.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto drożdżowe mieszamy łyżką do połączenia się składników i wykładamy do blaszki, wyrównujemy. Na ciasto drożdżowe układamy w pewnej odległości od siebie truskawki (miejscem po szypułce do góry).

Kruszonkę wyjmujemy z lodówki i obficie posypujemy drożdżówkę. Ponownie przykrywamy ciasto i odstawiamy na 1 godzinę aby trochę podrosło.

Po tym czasie wstawiamy drożdżówkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.