IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne, puszyste ciasto z truskawkami.

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

 

 

 

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

  • DODATKOWO:

 

 

  • KRUSZONKA:

 

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przerobić, a następnie rozwałkować na wielkość blachy. Truskawki myjemy, oczyszczamy z ogonków a następnie kroimy na pół. Każdą układamy na cieście, wciskając truskawkę w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę oraz cukier mieszamy razem dłonią, dodając powoli margarynę . Gotową posypką posypujemy ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 175'C. Smacznego !!
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Drożdżowe ciasto umieszczamy w blaszce a następnie układamy truskawki
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Przygotowujemy kruszonką do ciasta - dłonią
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką
Gotową kruszonką posypujemy ciasto - dokładnie

Tagi:

jajko jajka