malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Drożdżówki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyszny deser dla każdego.

Drożdżówki.

Składniki:

Drożdżówki.

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki.
Z połowy mleka,łyżeczki cukru i łyżki mąki oraz drożdży przygotuj roztwór. Do mąki dodaj jajko i żółtka, 7dag cukru, pozostałe mleko i rozczyn oraz roztopione masło. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Z ciasta uformuj wałeczki i podziel. Uformuj z nich niewielkie placuszki. Na środek każdego nałóż dżem. Posyp kruszonką zrobioną z 5dag mąki, reszty cukru i masła. Włóż na wysmarowaną blachę i piecz 30min w 180stC.