sofieta

sofieta

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 96]

SUPERPRZEPIS

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Moje córki widząc powstający rządek “grzebykowych” bułeczek, wykrzyknęły: Flauti(fleciki). Faktycznie, wyglądem przypominają włoskie drożdżówki nadziewane nutellą.

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem

Składniki:

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem

skladniki na ciasto

skladniki na nadzienie i wykonczenie

  • na nadzienie:
  • słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy
  • białko do posmarowania,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem
WYKONANIE : Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto.

Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.

Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm.

Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy.

Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.

przygotowanie ciasta

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-
odgazowujemy ciasto, aby nie było w nim pęcherzyków powietrza

Masło roztapiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.

przygotowanie drozdzowek

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-
ciasto nie może być zbyt cienkie, bo nadzienie może wypłynąć podczas pieczenia

Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mi i wykrawamy z niego prostokąty o wielkości 10x15cm.

przygotowtwanie drozdzowek

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-
staramy eis dobrze zawinąć brzegi, aby nadzienie nie uciekło po bokach

Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka, aby nadzienie się nie wydostało i zwijamy.

przygotowywanie drozdzowek

Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-
przed włożeniem drożdżówek do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym białkiem.

Bułeczki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez około 25 minuty w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.