Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżówki pomarańczowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszyste drożdżówki nadziane wspaniałą konfiturą pomarańczową

Drożdżówki pomarańczowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki pomarańczowe

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki pomarańczowe
Pomarańcze umyć i sparzyć, z połowy pomarańczy skroić skórkę, wycisnąć sok. Resztę pomarańczy wyfiletować. Sok, miąższ i skórki wrzucić do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i smażyć. Pod koniec dodać żelfix i gotować ostatnie 2 minuty. Ostudzić. Zrobić rozczyn: ciepłe mleko, drożdże i cukier wymieszać do rozpuszczenia. Dodać mąkę, jajo, rozpuszczone masło, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia (na ok. godzinę) Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 15 części. Każdą z nich spłaszczyć na dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę konfitury z pomarańczy, zlepić, ułożyć na blasze i odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonkę. Bułeczki posmarować mlekiem, posypać kruszonką i piec w 190st ok. 25minut.
Drożdżówki pomarańczowe
Pomarańcze umyć i sparzyć, z połowy pomarańczy skroić skórkę wycisnąć sok Resztę pomarańczy wyfiletować Sok miąższ i skórki wrzucić do garnka o grubym dnie zasypać cukrem i smażyć
Drożdżówki pomarańczowe
Pod koniec dodać żelfix i gotować ostatnie 2 minuty Ostudzić
Drożdżówki pomarańczowe
Ciepłe mleko drożdże i cukier wymieszać do rozpuszczenia Dodać mąkę jajo rozpuszczone masło zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Drożdżówki pomarańczowe
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść i podzielić na 15 części Każdą z nich spłaszczyć na dłoni nałożyć czubatą łyżeczkę konfitury z pomarańczy zlepić ułożyć na blasze i odstawić na pół godziny do lekkiego wyrośnięcia W tym czasie zagnieść kruszonkę