lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Drożdżówki wyszły delikatne pyszne i super letnie .

Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon

 

  • Składniki na ciasto drożdżowe :

 

  • 500 gram mąki tortowej

 

 

 

  • 5 łyżek cukru do ciasta

 

  • 1 łyżka cukru waniliowego Kamis

 

 

  • Farsz drożdżówko wy :

 

 

  • cukier 2 łyżki

 

 

 

 

  • Kruszonka:

 

 

 

  • cukier 50 gram

 

  • Jajko 1 do posmarowania drożdżówek i porzeczki 24 kuleczki 2 na drożdżówkę.

Sposób przygotowania:

Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon
Z tego przepisu wyjdzie 12 sztuk :) Kruszonka: Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i na czas wyrobienia ciasta włożyłam do lodówki. Ciasto: Do miski wyspałam mąkę zrobiłam zagłębienie . Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników. Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką . Wykonanie: Porzeczki obrałam z szypułek . Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki. Do miseczki wsypałam porzeczki dodałam 2 łyżki cukru i łyżkę maki ziemniaczanej zamieszałam. Porzeczki przełożyłam na placuszki zawijałam je do środka i kładłam do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem , posypałam kruszonka startą na tarce i położyłam po dwie porzeczki na każdą bułeczkę.
Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon
Do miski wyspałam mąkę zrobiłam zagłębienie . Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę KasięEtap 1
Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon
Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .
Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon
Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.
Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszon
Zawijałam placuszki z porzeczkami dołem ze złonczeniami pieklam 25 minut w 170 stopniach