kolia71

kolia71

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Drożdżówki serowe z malinami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne serowe bułeczki z malinami

Drożdżówki serowe z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki serowe z malinami

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki serowe z malinami
Z drożdży, odrobiny cukru i wody przygotować zaczyn, odstawić, aż drożdże zaczną pracować na ok. 15 min. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajka i przygotowany zaczyn z drożdży. Wymieszać mikserem (miksować ok. 12 min) , aż składniki połączą się w jednolitą masę. Po tym czasie dodawać stopniowo po trochu miękkie masło, ucierać, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Przygotować masę serową. Ser biały, jajko, cukry, masło i skórkę z cytryny zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto przemieszać, wstawić na 0,5-1 godz. do lodówki, by trochę stwardniało. Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować w prostokąt i posmarować przygotowana masą serową. Na serze rozłożyć maliny. Dwa krótsze boki złożyć do środka, nakładając jeden na drugi. Przekroić wzdłuż na pół i na kolejne mniejsze kawałki – prostokąty. Formę o wymiarach 23x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrożnie przekładać każdy kawałek ciasta na blaszkę, jeden obok drugiego. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30-35 min.
Drożdżówki serowe z malinami
Wyrośnięte ciasto drożdżowe należy przemieszać łyżką i wstawić do lodówki
Drożdżówki serowe z malinami
Pokrojone na mniejsze kawałki ciasto przełożyć ciasno do formy
Drożdżówki serowe z malinami
Przed włożeniem do pieca posmarować jajkiem
Drożdżówki serowe z malinami
Gotowe ciasto po upieczeniu i ostudzeniu