SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z białym serem

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Drożdżówki z białym serem Więcej zdjęć (4)

Pyszne, puszyste drożdżówki z twarożkiem śmietankowym wypiekłam na niedzielny podwieczorek. Z filiżanką czarnej kawy smakowały wspaniale. Niebo w gębie!

Składniki:

Drożdżówki z białym serem

 

  • na rozczyn:
  • 125 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • na ciasto:
  • 340 g maki tortowej
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • na nadzienie:
  • 500 g twarogu śmietankowego tłustego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego - proszku
  • lukier cytrynowy

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z białym serem
Przygotujrozczyn i odstaw go na około 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn- zagnieć ciasto.

Ciasto rozwałkuj w duży prostokąt, pośrodku ułóż nadzienie. Załóż górną część ciasta, a potem dolną.

Pokrój na 10-12 równych części. Każdy pasek skręć w połowie.

Ułóż ciastka na wyłożonej papierem blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.

Po wystudzeniu posmaruj lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.
Drożdżówki z białym serem
Mąkę przesiej przez sito, dodaj pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn- zagnieć ciasto.
Drożdżówki z białym serem
Ułóż ciastka na wyłożonej papierem blasze, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.
Drożdżówki z białym serem
Po wystudzeniu posmaruj drożdżówki lukrem ukręconym z cukru pudru i soku z cytryny.