Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Drożdżówki z borówkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Puszyste drożdżówki o bogatym wnętrzu. W każdym kęsie nadzienia nie zabraknie.

Drożdżówki z borówkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z borówkami i serem

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z borówkami i serem
Zaczyn zrobić z drożdży, 1 łyżki cukru i 1/4 szklanki mleka- odebranych z podanych składników. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać zaczyn do mąki. Następnie cukier, roztopione i przestudzone masło, jaja i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować prostokąt podsypując dodatkowo mąką. Kiedy ciasto będzie wyrastać można przygotować nadzienie serowe. Wszystkie składniki należy rozetrzeć łyżką. Odciąć długi pasek ciasta i wyłożyć przez środek masę serową, a na nią borówkę. U mnie mrożona. Ciasto zlepiać zamykając w środku nadzienie. Z ruloników zwijać ślimaczki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180*C przez 15-20min. Smacznego!
Drożdżówki z borówkami i serem
Podsypując mąką ciasto rozwałkować na prostokąt.
Drożdżówki z borówkami i serem
Na odcięty pasek ciasta wyłożyć twaróg i borówkę.
Drożdżówki z borówkami i serem
Zlepiać ciasto zamykając nadzienie w środku.
Drożdżówki z borówkami i serem
Z niezbyt długich ruloników zwijać ślimaczki.