gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Drożdżówki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżówki ślimakowe z budyniem śmietankowym i kruszonką polecam do popołudniowej kawki lub na śniadanie.

Drożdżówki z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem
CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w trzech łyżkach mleka w małej miseczce i odstawiamy na 15 minut. Margarynę topimy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, stopioną margarynę,mleko, dodajemy jajka, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy do momentu,aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, a w reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy. Budyń studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy budyń i zwijamy w roladę. Roladę kroimy w plastry, po czym układamy na natłuszczonej blasze. KRUSZONKA: Składniki przekładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę. Kruszonką posypujemy drożdżówki. Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Gotowe drożdżówki można polukrować.
Drożdżówki z budyniem
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, stopioną margarynę,mleko, dodajemy jajka, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy.
Drożdżówki z budyniem
500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, a w reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy.
Drożdżówki z budyniem
Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy budyń.
Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki układamy na natłuszczonej blasze.