halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Drożdżówki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Drożdżówki można przyrządzić z różnym nadzieniem . Wyśmienicie smakują z budyniem jeszcze lekko letnie.

Drożdżówki z budyniem

Składniki:

Drożdżówki z budyniem

 

  • mąka 60 dag
  • drożdże 6 dag
  • jajko 1 sztuka
  • żółtko 1 sztuka
  • masło 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • mleko 120 ml
  • budyń waniliowy duży 1 sztuka
  • mleko 0,60 ml
  • cukier 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem
Przygotować budyń.Zagotować 0,4 litra mleka. W 0,2 litra mleka rozrobić budyń z 4 łyżkami cukru, wlać na gotujące się mleko, chwilę gotować cały czas mieszając.Mleko 120 ml podgrzać, dodać łyżkę cukru, pokruszone drożdże, wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski , dodać rozpuszczone masło, 1 jajko, 1 żółtko, wyrośnięte drożdże, wyrobić ciasto. Musi odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.Następnie odrywać od ciasta małe kawałki , uformować placuszek, nałożyć budyń i formować bułeczki. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wyrosną bułeczki - włożyć do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni. Można drożdżówki polać lukrem . Ja posypałam po upieczeniu czekoladą w proszku. 

Tagi:

jajko jajka