Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżówki z budyniem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świeże drożdżówki z czekoladowym budyniem to wspaniałe śniadanie lub kolacja.

Drożdżówki z budyniem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z budyniem czekoladowym

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem czekoladowym
Do miski pokruszyć drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru i 3-4 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, resztę ciepłego mleka, 2 roztrzepane jajka, wyrabiać około 5 minut. Pod koniec wlać roztopione, przestudzone masło i wyrobić elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrabiać przez chwilę, rozwałkować. Dużą szklanką wyciąć krążki, ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Gdy krążki z ciasta podrosną dnem szklanki wycisnąć wgłębienia. Do każdego wgłębienia włożyć łyżkę budyniu czekoladowego. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.
Drożdżówki z budyniem czekoladowym
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę wyrobić i rozwałkować
Drożdżówki z budyniem czekoladowym
Krążki z ciasta układać na przygotowanej blaszce
Drożdżówki z budyniem czekoladowym
W wyrośniętych krążkach zrobić wgłębienie dnem szklanki
Drożdżówki z budyniem czekoladowym
Nałożyć ugotowany budyń i włożyć do piekarnika

Tagi:

jajko jajka