SUPERPRZEPIS

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 30
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Niezwykle mięciutkie i puszyste bułeczki ze słodkim kremem z samodzielnie zrobionego budyniu, a do tego delikatnie kwaskowy karmelizowany rabarbar. Dawno tak smacznych bułeczek nie jadłam.

Składniki:

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

 

 

 

 

 

  • KRUSZONKA:
  • mąka - ½ szk.
  • cukier - ¾ szk.
  • masło - 60 g

 

  • PONADTO:
  • żółtko - 1 szt.
  • mleko – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

ETAP 1:

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Uformowane bułki odstawić do wyrośnięcia.

DOMOWY BUDYŃ WANILIOWY: 200 ml mleka przelać do garnka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, mlekiem, cukrem i obiema mąkami, całość dokładnie zmiksować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę i energicznie mieszając zagotować. Budyń przelać do miski, którą nakryć folią spożywczą, tak aby folia dotykała budyniu i odstawić do przestygnięcia.

KARMELIZOWANY RABARBAR: rabarbar opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Jeśli jest młody nie ma potrzeby go obierać. Na małą patelnię wsypać cukier, wlać wodę i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu nie mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień i gotować, aż cukier osiągnie złoty kolor. Dodać rabarbar, wymieszać i gotować, aż zmięknie, a powstały sok częściowo odparuje. Odstawić do wystudzenia, przełożyć na sitko, aby pozbyć się soku.

CIASTO: ze świeżych drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek letniego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy drożdże wyrosną połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrabiać mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego przez około 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.

Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiać ręcznie. Ciasto podzielić na 15 części, z każdej uformować bułeczkę i odłożyć nakryte lnianą ściereczką do podrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Szklanką z płaskim dnem zrobić wgłębienia.

W wyrośniętych bułkach dnem szklanki zrobić wgłębienia,

ETAP 3:

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Na bułkach rozłożyć budyń i karmelizowany rabarbar.

w które następnie wkładać łyżkę budyniu i łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

ETAP 4:

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem
Bułki tuż przed włożeniem do piekarnika obficie posypać kruszonką.

Składniki kruszonki wymieszać i krótko zagnieć tak, aby powstały grudki. Kruszonką posypać bułeczki i wstawić je do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 20-23 minuty. Upieczone przełożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.