jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Drożdżówki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Oczywiście najlepsze są z dużą ilością kruszonki, świeżo wyjęte z piekarnika.

Drożdżówki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 kostki roztopionej i przestudzonego masła
  • 5 dag drożdży,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 2 jajka do ciasta.
  • 1 jajko do smarowania brzegów
  • Nadzienie:
  • 2 kg jabłek,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • Ewentualnie cukier do smaku ( ja pominęłam, gdyż jabłka były wystarczająco słodkie)
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • ¼ kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkami
CIASTO: Drożdże rozpuszczamy w 1/3 szklanki letniego mleka Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę. Tak by uzyskać konsystencje gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodajemy do niego ubite jajka z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiamy około 20 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Gotowe wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . Za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie w każdej drożdżówce. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie. Oprószamy kruszonką i pieczemy około 20 min w 180˚C. Jako nadzienia użyłam przysmażonych jabłek z galaretką. NADZIENIE: Jabłka obieramy ze skórki. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Tak rozdrobnione przekładamy do garnka i smażymy około 20 minut ( długość smażenia zależy od rodzaju jabłek- powinny być wyczuwalne delikatnie kawałki jabłka). Po tym czasie dodajemy galaretkę, zdejmujemy z ognia, dokładnie mieszamy i studzimy. KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Delikatnie rozcieramy je w dłoniach, by powstała posypka.
Drożdżówki z jabłkami
Do lekko zasmażonych jabłek dodajemy galaretkę
Drożdżówki z jabłkami
wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Drożdżówki z jabłkami
Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy koła. Za pomocą spodu od szklanki wykonujemy wgłębienie.
Drożdżówki z jabłkami
W środek wgłębienia nakładamy nadzienie. Całość posypujemy kruszonką.