Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżówki z jabłkami i kokosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zawijane drożdżówki z prażonymi jabłkami i wiórkami kokosowymi.

Drożdżówki z jabłkami i kokosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z jabłkami i kokosem

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 niepełna szklanka ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki palmy
  • 1 jajko
  • 500 g jabłek prażonych
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z jabłkami i kokosem
Do ciepłego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru i pokruszone drożdże. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić je do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier i sól, wymieszać. Palmę roztopić i przestudzić. Do suchych składników dodać palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w dłoniach w duży prostokąt. Płat ciasta posmarować jabłkami wymieszanymi z wiórkami kokosowymi, zwinąć w ścisłą roladę i kroić w 3 cm grubości plastry. Układać je na natłuszczonej blasze i piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Drożdżówki z jabłkami i kokosem
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem cukru.
Drożdżówki z jabłkami i kokosem
Mąka z cukrem solą palmą jajkiem i rozczynem drożdżowym.
Drożdżówki z jabłkami i kokosem
Ciasto zwinięte w roladę krojone w plastry i ułożone na blasze.