Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżówki z kokosem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zawijane drożdżówki z masą kokosową.

Drożdżówki z kokosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z kokosem

 

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 kostki palmy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Masa:
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/3 kostki palmy

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kokosem
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie sypkie składniki na ciasto wymieszać. Dodać do nich roztopioną i przestudzoną palmę, jajko i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
Masa:
Wszystkie składniki na masę przełożyć do garnka. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Gotować ok. 3 minuty (cały czas mieszając). Masę lekko przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć w duży prostokąt. Na cieście rozłożyć kokosową masę. Zwinąć w ścisłą roladę i kroić w ok. 3-4 cm plastry. Układać je na natłuszczoną blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut (aż się ładnie zrumienią). Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.
Drożdżówki z kokosem
Rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem cukru drożdże.
Drożdżówki z kokosem
Gładkie ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Drożdżówki z kokosem
Wyrośnięte ciasto rozciągnięte w prostokąt i posmarowane masą kokosową.
Drożdżówki z kokosem
Ciasto zwinięte w roladę krojone w plastry i ułożone na blasze.