jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Drożdżówki z kremem i konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

W ramach błyskawicznego konkursu Sponsoruje Polska Róża oraz programu nie marnowania żywności - sposób na czerstwe drożdżówki lub pączki.

Drożdżówki z kremem i konfiturą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżówki z kremem i konfiturą

 

  • czerstwe pieczywo drożdżowe (pączek,chałka, itp)
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 4 okrągłe biszkopty
  • pół szklanki syropu wiśniowego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kremem i konfiturą
Z tłustego czwartku zostało mi sporo pączków. Wiadomo, że na drugi dzień nie są już tak dobre. Można z nich zrobić całkiem niezła smakołyki. Pączki przecinamy na pół, układamy na blaszce i wstawiamy do gorącego piekarnik na 10 minut.Do serka mascarpone wlewamy syrop, mieszamy na gładką masę. Ubijamy śmietankę.Dodajemy ubitą śmietankę do wiśniowego serka i delikatnie mieszamy. Ostudzone pączki dekorujemy kołnierzykiem z kremu. Do środka wkładamy po łyżeczce konfitury wiśniowejDo deseru możemy wykorzystać innego rodzaju konfiturę.
Drożdżówki z kremem i konfiturą
Pączki przecinamy na pół , układamy na blaszce i wstawiamy do gorącego piekarnika.
Drożdżówki z kremem i konfiturą
Do serka mascarpone wlewamy syrop i miksujemy na gładką masę.
Drożdżówki z kremem i konfiturą
Pączki choć były czerstwe po takim odświeżeniu smakują wybornie :)