Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Drożdżówki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, zawijane drożdżówki z domową marmoladą z żółtych śliwek, posypane kruszonką i oprószone cukrem pudrem.

Drożdżówki z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 kostki palmy
  • 2 jajka
  • 3,5 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 32 g cukru waniliowego
  • Kruszonka:
  • 25 g palmy
  • 1,5 czubatej łyżki cukru
  • 2,5 czubatej łyżki mąki tortowej
  • Dodatkowo:
  • 200 g marmolady śliwkowej
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z kruszonką
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru, odstawić na kilka minut. Palmę rozpuścić i przestudzić. Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać do nich jajka, palmę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, rozciągnąć je w duży prostokąt. Na cieście rozsmarować marmoladę (użyłam domowej marmolady z żółtych śliwek). Zwinąć w ścisłą roladę, kroić w plastry o grubości ok. 3 cm. Układać je na natłuszczonej i posypanej mąką blasze stronami przeciętymi do dołu i góry. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i rozkruszyć. Kruszonkę rozłożyć na drożdżówkach. Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Upieczone drożdżówki oprószyć cukrem pudrem.
Drożdżówki z kruszonką
Drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru.
Drożdżówki z kruszonką
Jajka roztopiona palma i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.
Drożdżówki z kruszonką
Wyrośnięte ciasto rozciągnięte w prostokąt i posmarowane marmoladą.
Drożdżówki z kruszonką
Kruszonka rozłożona na ułożonych na blasze drożdżówkach.