luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Drożdżówki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapraszam na pyszne drożdżówki z makiem , jabłkami i bakaliami:) Delikatne ciasto drożdżowe mocno nadziane, idealne na podwieczorek lub kolację:)

Drożdżówki z makiem

Składniki:

Drożdżówki z makiem

Ciasto drożdżowe

Masa makowa:

  • 200 g maku
  • 100 g cukru
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z makiem

Ciasto drożdżowe

Drożdże mieszam w garnuszku z ciepłym mlekiem, cukrem i odrobiną mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować, dodaję rozpuszczone masło i żółtka utarte z pozostałym cukrem. Dosypuję tyle mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.
Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości.

Masa makowa:

Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie.

ETAP 3:

Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Piekarnik nagrzewam do 200°C , nożem robię wgłębienie przez środek moich drożdżówek, smaruję rozmąconym jajkiem i piekę ok 30 min aż się zrumienią.