Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Drożdżówki z migdałowym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świeże drożdżówki z serem to pokusa dla wszystkich domowników.

Drożdżówki z migdałowym serem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówki z migdałowym serem

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z migdałowym serem
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 1 łyżkę mąki i 1/4 szkl ciepłego mleka, wymieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. gdy ciasto wyrośnie dodać 3 szkl przesianej mąki, pozostałe ciepłe mleko wymieszane z cukrem, olej, 2 jajka, szczyptę soli i dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1/2 godz do wyrośnięcia . Z 1/2 szkl mąki, masła i 3 łyżek cukru zagnieść kruszonkę. Ser zmiksować z cukrem pudrem, 1 jajkiem i aromatem, wymieszać z rodzynkami. Ciasto rozwałkować, filiżanką wycinać krążki i nakładać łyżką ser, ułożyć na blaszce, posypać kruszonką, odłożyć do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec około 20 minut.
Drożdżówki z migdałowym serem
Ciasto rozwałkować, filiżanką wycinać krążki i nakładać ser.
Drożdżówki z migdałowym serem
Drożdżówki ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia.