dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe drożdżóweczki wycinane szklanką. Piękne, fioletowe nadzienie serowo- porzeczkowe. Bez dodatku jajka. Miękkie, wilgotne, przepyszne!

Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki

Składniki:

Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki

ciasto

nadzienie

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z nadzieniem z czarnej porzeczki
Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać kefir i olej, wymieszać. Wsypać sól i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Czarne porzeczki zmiksować blenderem. Do miski wyłożyć ser, cukier i mąkę ziemniaczaną i rozdrobnione porzeczki, krótko zmiksować.

Wykonanie:

Ciasto drożdżowe rozwałkować na grubość ok. 1 cm, szklanką wykrawać kółka. Dnem mniejszej szklanki - literatki wciskać dołki w każdym kółku. Nakładać nadzienie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 12-14 minut, do czasu zrumienienia brzegów drożdżówek.