domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Drożdżówki z pomarańczowym serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wypełniające pięknym zapachem cały dom, z dodatkiem skórki z pomarańczy, która nadaje twarogowi aromatu oraz pomarańczowym lukrem

Drożdżówki z pomarańczowym serem

Składniki:

Drożdżówki z pomarańczowym serem

CIASTO

 

  • 100 g oleju;

 

  • 1/4 szklanki cukru;

 

 

 

 

  • 2 żółtka

NADZIENIE

  • 0,5 kg twarogu sernikowego;

 

 

  • 1/4 szklanki cukru;

 

  • opakowanie cukru wanilinowego;

 

LUKIER

  • szklanka cukru pudru;

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z pomarańczowym serem

Ciasto

Z drożdży, ciepłego, ale nie gorącego mleka, 2 łyżek cukru i 2 łyżek mąki przygotować zaczyn i odstawić go do momentu, aż drożdże zaczną pracować.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i rozkłócone jajka. Dodać zaczyn i wymieszać z resztą składników. Dodać olej i zagniatać ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie. Włożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość.

Nadzienie

Wymieszać wszystkie składniki

Składanie

Gdy ciasto wyrośnie, odrywać kawałki i formować bułeczki, na każdą nakładać porcję twarogu.
Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia. Wszystkie składniki na lukier wymieszać, smarować jeszcze ciepłe bułki


Tagi:

jajko jajka